Intervju med Amy Frick Melander – Villa Björkhaga

Interview with Amy Frick Melander – Villa Björkhaga

I hjärtat av Vinslöv, Skåne, står en ståtlig 100-årig tegelvilla som länge varit känd som det lokala "spökslottet". För Amy Frick Melander var Villa Björkhaga mer än bara en övergiven byggnad; det var en barndomsdröm. År 2018 förvandlades drömmen till verklighet när hon och hennes familj tog sig an den ambitiösa uppgiften att återställa villans forna glans. Den omfattande renoveringen, som startade under sensommaren 2018, nådde sitt mål 2019 då Villa Björkhaga stod färdigrenoverad. Amys resa genom renovering och inredning kan upplevas i SVT:s program "Husdrömmar". För en närmare titt på Amys inredningsstil och Villa Björkhagas transformation, besök gärna hennes Instagram där hon ofta delar bilder på den smakfulla inredningen och det vackra Villa Björkhaga.

Berätta kort om dig själv Amy. Vem är du och vad jobbar du med?

Jag är en kreativ, social person som trivs som allra bäst när jag har min familj och vänner runtomkring mig. Jag jobbar med personal, rekrytering och rör mig rätt mycket i mitt jobb vilket innebär en hel del 

resor upp till Stockholm. Att då och då få andas in storstadsluften och känna stadspulsen ger mig otroligt mycket energi.

amy

Ni renoverade ett helt hus som är väldokumenterat i SVT. Vilket rum i huset kände du under renoveringen att du såg fram emot att inreda?

Köket i kombination med vårt större vardagsrum har och är mitt absoluta favoritrum, både att inreda och umgås i. Jag är i perioder (ganska ofta) i stort behov av att få vara kreativ, det blir därför väldigt mycket ommöblering hemma, det kan vara små förändringar för ögat men för min sinnesro jättestor. Barnen älskar att ändra om och fixa, så deras rum har både bytt plats och målats om flera gånger.

Hur kom ditt intresse för inredning? Någon specifik händelse och tillfälle?

Jag har sedan jag var väldigt ung haft en kreativ ådra. Mitt stora intresse förutom skola och plugg var smink, kläder och hår, inredning och att få arbeta med händerna. Frågar ni min kära mamma och far så kan nog ingen minnas hur många gånger jag målade om mitt flickrum, det gick från tidig ålder i regnbågensfärger till att sista året vara ljuslila.

Vilket är ditt favoritrum i ett hem när det gäller inredning och varför?

Kök, där kan man få vara kreativ i olika sammanhang och tidpunkter. Det är tillåtet att ha det uppställt för att sedan få undan allt för en mer clean miljö och känsla.

Har ni något nytt projekt med huset/tomten som är på gång eller känner ni är mätta efter er stora renovering? 

Vi är just nu i gång med källaren, ett projekt som ska få ta tid och fixas med när känslan faller in. Vi har ytterligare fem stora rum där nere att sätta tänderna i. Det i kombination med att våren snart gör intåg. Då blir det att fortsätta utforska vår trädgård som för varje år får mer och mer kärlek.

Vilket är ditt bästa inredningstips?

Bas. Förr hade jag sagt knallrosa före naturfärg. Nu väljer jag det sistnämnda. Hitta en bas som du kan förändra i och med, förbrukningsvaror (ljus, blommor) kan i perioder få vara crazy, likaså någon poster eller lampa som är lätt att byta ut. Men att våga vara tråkig i grunden är nog mitt tips. Det känns lite mer ekonomiskt och någonstans behöver (iaf jag) få varva ner och känna ett lugn i min hemmamiljö, det gör jag enklast när det känns lugnt och naturnära.

Har du något drömprojekt som du vill förverkliga och dessutom inreda/designa?

En dröm hade varit att få inreda ett mindre hotell där varje rum fått berätta en historia genom färger, former och inredning. Sist men inte minst är stora drömmen att på heltid få jobba med kök, inredning, olika material och att få uppfylla andras drömmar och visioner.

---
Bordsdukning av Amy där hon använder Von Homes servetter och servettringar.

vonhomeservetter