Intervju med Elin Lervik- Inredare och designer

Interview with Elin Lervik - Interior Designer and Decorator

Elin Lervik har många års erfarenhet inom heminredningsbranchen och har tidigare jobbar med bland annat Svenskt Tenn och många andra design- och inredningsbolag. Elin är entreprenör och driver tillsammans med Katarina Matsson Hemtrevligtpodden. De har även tillsammans släppt boken Hemtrevligt som går att köpa här.

Hemtrevligt boken

Berätta kort om dig själv Elin. Vem är du och vad jobbar du med?

Jag bor med min stora familj i gult tegelhus från 60-talet, i Saltsjöbaden. Familjen består av man, tre hemmaboende barn och två bonusbarn som flyttat hemifrån och såklart - ett gäng djur (katt, hundar, kaniner, höns, guldfiskar som bor i en damm utomhus samt häst).

Hur kom ditt intresse för inredning? Någon specifik händelse och tillfälle?

I 8:an på högstadiet var det dags för prao och jag tog mod till mig och gick till Norrtäljes (och på den tiden även Stor-Stockholms) nästa inredningsbutik Akeba och frågade om jag fick prao där. Grundaren Anki Belsander sa ok och det blev starten för min yrkesmässiga bana vad gäller heminredning. Själva intresset kommer hemifrån - mamma Ewa har donat och gjort hemtrevligt så länge jag kan minnas.

Vilket är ditt favoritrum i ett hem när det gäller inredning och varför?

Om det finns utrymme - försök skapa ett bibliotek. DET är mitt favvorum. När vi bodde i lägenhet fanns en märklig inre hall med öppen spis. Där platsbyggde vi bokhyllor som vi målade i den perfekta bibblan-gröna kulören. DET är mitt favoritrum.

Vad är din favoritfärg och varför?

Grön. Gissar att det hänger ihop med att jag trivs utomhus, på tomten och i skogen. Trygghet!

Elin Lervik inredning

Om du fick välja en enda produkt som du anser är oumbärlig i inredning, vilken skulle det vara och varför?

Ett tänt ljus. Skapar direkt stämning samtidigt som det fyller en funktion.

Vilket är ditt bästa inredningstips?

Utgå från vad DU tycker om, och se förbi trender och andras åsikter. I boken Hemtrevligt skriver jag och Kattis om 7 byggstenar vi menar bidrar till ett mysigt hem. Det är böcker, växter, textilier, gamla saker (går ej att få det mysigt med enbart nya grejer!) belysning, husdjur och konst. Ofta har man redan de flesta av dessa delarna hemma, och kan addera det som saknas.

Har du något drömprojekt som du ännu inte haft möjlighet att förverkliga men som du skulle älska att designa eller inreda?

En hästgård, som stått orörd i typ 100 år. Gärna i Italien.

Elin Lervik inredning

Finns det något annat du skulle vilja dela med dig av till våra läsare, kanske något om framtida projekt, personliga reflektioner eller branschinsikter?

Jag brukar tipsa om att vid någon tidpunkt starta eget. Det beror självklart på vem du är som person och vad du drömmer om, men för mig har det varit revolutionerande på så väldigt många plan. Tips 2: ”Våga fråga” - dvs var inte rädd för att fråga om hjälp eller om en tjänst. Jag brukar tänka ”vad är det värsta som kan hända?” Det var så podden blev till - jag frågade Kattis om hon ville starta en podd med mig. Vi kände inte varandra, den gången. Ett annat ledord är ”hur svårt kan det vara?” Det är en slags Kajsa-Kavat-inställning som ofta hjälper mig i rätt riktning, både yrkesmässigt och privat. 

Slutligen - var snäll, snacka inte skit om andra. Backa upp andra människor som du tycker om.