Intervju med Cornelia – Interior Stylist (Cornelias interior)

Interview with Cornelia – Interior Stylist (Cornelias interior)

Cornelia, en passionerad inredningsentusiast, delar sin kreativa vision genom hennes populära Instagram-konto, @corneliasinterior. År 2019 tog Cornelia och hennes man ett spännande steg genom att köpa Gröna Villan, en imponerande fastighet från 1910. Denna vackra sekelskiftesvilla, målad i en ögonfångande nyans av grönt, är en dröm för alla som älskar historiska hem. På Cornelias Instagram kan följare ta del av familjens resa genom både renovering och inredning, där hon erbjuder praktiska tips och inspirerande idéer för att förvandla varje rum till något unikt och personligt.

Berätta kort om dig själv Cornelia. Vem är du och vad jobbar du med?

Cornelia, 32 år gammal bosatt i vår kära gröna villa i Danderyd norr om Stockholm sedan 4 år. Här bor jag med min man och våra två döttrar på snart 1 och 3 år. Jag älskar ett projekt och det är konstant något pågående här hemma! Det fina med hus (och ibland såklart något påfrestande) är att det finns alltid något att göra - men det passar oss!

Till vardags är jag marknadschef och inredningsansvarig på ett kontorshotell men just nu är jag föräldraledig från den tjänsten. Jag håller även på med instagram där jag försöker inspirera på inredningstemat och då och då kan jag ta mig an andra inredningsuppdrag men det har blivit mindre av den varan sedan jag fick barn - svårt att få tiden att räcka till!

Cornelias interior - Grönt hus Danderyd

Hur kom ditt intresse för inredning?

Jag har alltid varit intresserad av inredning, så länge jag kan minnas! När jag va liten möblerade jag om mitt rum hela tiden, tjatade mig till att måla om titt som tätt och jag ritande planlösningar och möbleringsförslag i mina ritblock redan som 10-åring. Klippte och klistrade fram moodboards på bildlektionerna i mellanstadiet så intresset för att skapa och uttrycka mig kreativt har alltid hängt med.

Efter gymnasiet flyttade jag till Santa Barbara i Kalifornien för att plugga ett år på college och läste då arkitektur samt kurser i inredningsdesign. Det va där och då jag kände att jag skulle pyssla med detta i någon form. Min professor i inredningsdesign inspirerade mig mycket! Jag lärde mig otroligt mycket av henne under min tid där.

Er Gröna Villa är ett fantastiskt hus, vad gillar du mest med ert hus?

Tack! Det är mitt drömhus på många sätt. Ett hus jag åkte förbi ibland när jag va yngre och tänkte ”det där är ett fantastiskt hus!”. När det kom ut på marknaden hade vi dagen innan bestämt ”nej nu slutar vi titta efter hus, vi köper en till lägenhet först istället” men gröna villan fick såklart en chans och vi slog till direkt! Jag gillar att det är så hemtrevligt - det är en känsla som är svårt att sätta fingret på men vissa hus har bara ”det”. Rent konkret så är det verandan jag älskar mest med huset. När jag klev in där på visningen kände jag ”här ska jag bo och där i hörnet ska julgranen stå”. Verandan har ett ljusinsläpp som är helt underbart! Fönster i alla väderstreck och altandörrar ut till trädgården. Där trivs jag som bäst!

Cornelias interior - Vardagsrum

Vilka är dina inspirationskällor när det gäller inredning och design?

Framför allt hotell, restauranger och resor inspirerar mig mycket! Men jag hittar även mycket inspiration på instagram, pinterest och hemnet t.ex. Att bläddra i inredningsmagasin har alltid inspirerat mig mycket även det.

Vilka utmaningar stöter du ofta på i inredningsprojekt och hur hanterar du dem?

När jag jobbar med kunder kan det ibland vara svårt att förmedla en vision för hur projektet kan se ut när det är färdigt utan att ta in 3D-renderingar vilket inte alltid projektets storlek och budget tillåter. Då gäller det att jobba med moodboards, materialprover och enklare skisser för att försöka förmedla den känsla som ju jag har i huvudet men som inte alltid är så enkel att överföra till någon annan. Jag har varit med om projekt där det krävts en hel del övertalningsförmåga för att få kunden att godkänna och våga prova på vissa idéer men visst blir de som när på alltid nöjda med slutresultatet!

Om du fick välja en enda produkt/sak/pryl som du anser är oumbärlig i inredning, vilken skulle det vara och varför?

Svårt! Jag vill instinktivt välja två saker hehe och det är konst och textilier. Textilier för att ett rum utan blir kalt och hårt vilket är allt annat än hemtrevligt! Och när jag inreder ett hem är faktiskt "hemtrevligt" ofta ledordet och det viktigaste att på något vis uppnå.

Vilket är ditt bästa inredningstips?

Det hör ihop lite med föregående fråga men mina bästa tips är att satsa på textilierna och konsten! Det är med dessa två viktiga ingredienser som man skapar ett personligt hem som man trivs i. Det är också två element som är lätta att variera och i viss mån även flytta runt i hemmet för att skapa en ny känsla med resurser som redan finns hemma. Många blir livrädda när jag börjar prata om att satsa på konsten för de ser framför sig att budgeten kommer spricka direkt men det måste givetvis inte vara dyr konst! Leta efter vackra målningar, skulpturer eller andra konstföremål på loppisar och auktioner eller håll utkik efter hobbykonstnärer på t.ex. instagram eller den lokala konstrundan som finns på många orter. Det viktigaste när du inreder ditt hem är att det tilltalar just DIG, inte att det finns ett faktiskt värde i t.ex. tavlan.

Cornelias interior - Kök

Har du något drömprojekt som du ännu inte haft möjlighet att förverkliga men som du skulle älska att designa eller inreda?

Det vore roligt att bygga ett rita och bygga ett eget hus från start till mål. Men samtidigt älskar jag gamla hus och hus med en historia så jag är inte säker på att jag någonsin kommer göra det. En annan dröm är att få inreda ett hotell, gärna på någon exotisk destination - där kan man ta ut svängarna på ett helt annat sätt!

Finns det något annat du skulle vilja dela med dig av till våra läsare, kanske något om framtida projekt, personliga reflektioner eller branschinsikter?

Jag tycker att vi ser en trend där vi går mer och mer åt personliga hem igen vilket jag älskar! Borta är de beigea och avskalade inredningarna och vi går mer åt djärva färgval, mönstrade tapeter, maxade textilier och personliga fotografier som en del av inredningen - något jag välkomnar med öppna armar! Sätt en favorittapet i taket, måla listerna i en färgglad kulör och fynda dina nästa inredningsdetaljer på loppis för att komma ett steg närmare ett mer personligt hem som är inrett för just dig och din familj.